Till huvudinnehåll

Miljö-, hälso- och riskfaktorer

Översiktsplanens mål är en hållbar utveckling. Den fysiska planeringen bidrar till att förebygga befintliga risker och störningar samt sådana som uppstår till följd av översiktsplanens genomförande.

För att uppnå detta ska mark- och vattenområdena planeras och exploateras på ett sätt som beaktar såväl miljö som hälsoriskfaktorer. Översiktsplanen redovisar principer och riktlinjer för hantering av risk och säkerhet. Miljö- och riskfaktorer som behandlas i översiktsplanen och som bör beaktas vid planering kan uppkomma såväl till följd av naturliga processer som verksamhetsbetingade åtgärder. Exempel på risker är ras, skred, erosion och olyckor till följd av mänsklig aktivitet.  

Eftersom förväntade klimatförändringar kan antas innebära att det blir varmare och blötare, medför detta ökad avrinning och ökade vattenflöden. Detta leder i sin tur till ökad risk för erosion, ras, skred och slamströmmar och riskerar att bebyggelse samt en stor del av kommunens fornlämningar och kulturspår längs med vattendragen påverkas och/eller förstörs. De bebyggda områden som bedöms ligga i riskområden ska inventeras och dokumenteras.

Miljökvalitetsnormer (MKN) beskriver tillståndet i miljön och vad människan och naturen bedöms kunna utsättas för utan att ta alltför stor skada. Av 3 kap. 5§ PBL framgår att kommunerna i sin översiktsplan ska visa sin förhållning till MKN för luft, vatten och buller. För bedömning hur kommunen uppfyller MKN se  Vattenmiljö, Luftkvalitet och Buller under Hållbarhetskonsekvensbedömningen.

 

Läs kapitlets olika delar:

Risk och beredskap

Transport av farligt gods

Miljöfarlig verksamhet

Luft

Buller

Radon

Klimat

Översvämning, ras och skred

Uppdaterad den 31 mars 2023