Till huvudinnehåll

Risk och beredskap

Brandbil och kvinnlig brandman

Kommunen ska enligt lag ha en beredskap för att hantera krissituationer.

Risken för olyckor, översvämningar och erosion är i detta sammanhang viktiga allmänna intressen att ta hänsyn till och kommunens översiktsplan är viktig i arbetet med att minska riskerna och sårbarheten i kommunen. Övergripande övervägandena för lokalisering av ny bebyggelse, ny industri, kommunikationer och andra anläggningar inom planområdet görs med hänsyn till riksfrågorna för människor hälsa och miljön över lag.  

Kommunens krisledningsnämnd innehar krisledningens ansvar som utövas i enlighet med lagens krav. Kommunens risk- och sårbarhetsanalys är fastställd utifrån lokala risker och extraordinära händelser och revideras varje mandatperiod.  

Räddningstjänsten är organiserad med två räddningsstyrkor placerade i Lycksele samt Rusksele. Samtliga styrkor har en anspänningstid på fem minuter vilket innebär att i tätbebyggda områden ska räddningsstyrkan vara insatsberedd på cirka 15 minuter. Insatstiden kan i glesbygden uppgå till 60 minuter och mer till den mest avlägsna bebyggelsen. Läs mer om kommunens och räddningstjänstens arbete i Handlingsprogram Lycksele kommun 2019–2022, Olycksförebyggande och räddningstjänst verksamhet.

Bensinstationer är en riskkälla som vid en olycka kan få konsekvenser på omgivningen. Dessutom kan de innebära olägenheter för människor och miljö.

Inom Lycksele kommun finns ett antal anläggningar som är klassade som farliga anläggningar. En anläggning kan klassas som farlig om miljö- och hälsofarliga ämnen hanteras som kan ge upphov till stor omgivningspåverkan eller om allvarliga olyckor kan uppkomma till följd av verksamhetens art. Vid detaljplanering ska därför hänsyn tas till eventuella riskavstånd eller att åtgärder genomförs för att minimera risken. De platser som klassas som farliga anläggningar är:

  • Kristinebergsgruvan
  • Svartlidengruvan (Mellan Lycksele och Storumans kommuner)
  • Lycksele flygplats och Helikopterplattan Lycksele lasarett
  • Rusfors kraftstation
  • Vissa större bergtäkter
  • Minst 70 procent av kommunens invånare ska kunna nås av en räddningsstyrka inom 10 minuter. 

 

  • Räddningstjänsten och kommunens krisledningsnämnd ska finnas med i samhällsplaneringen så att deras frågor hänsyntas.

 

  • Vid plan- och lovhandläggning ska hänsyn tas till skyddsavstånd kopplade till verksamheter som hanterar brandfarliga och explosiva ämnen. Detta bör ske i samråd med räddningstjänsten.

 

  • Räddningstjänsten ska arbeta för att öka kunskapen hos fastighetsägare till bostäder med längre ankomsttid än 10 minuter för räddningstjänsten, genom regelbundna brandskyddsutbildningar.

 

  • Räddningstjänsten ska prioritera brandskyddskontroll och annan kontroll för sårbarheten i områden med lång framkörningstid (mer än 20 minuter).

 

  • Kommunen ska i sin fysiska planering säkra tillgången på släckvatten på orter med lång framkörningstid (mer än 20 minuter).

 

  • Geoteknisk undersökning ska tas fram vid framtagande av ny bebyggelse vid detaljplaner inom riskområden. I de fallen blocknedfall och bergras bedöms vara en risk ska även dessa hanteras i detaljplanehandläggning.

 

  • Ny bebyggelse ska inte hänvisas till mark som riskerar att översvämmas eller till områden med risk för ras och skred. 

Uppdaterad den 11 maj 2023