Till huvudinnehåll

Miljöfarlig verksamhet

Maskin och container

I Lycksele kommun finns flera anläggningar eller verksamheter som bedriver miljöfarlig verksamhet och som länsstyrelsen eller kommunen har tillsyn över.

Verksamheter som klassas som miljöfarliga är sådana som kan orsaka utsläpp till mark, vatten eller luft, som hanterar kemikalier eller avfall, eller som kan störa omgivningen genom buller. För att få driva en miljöfarlig verksamhet kan det krävas tillstånd eller anmälan. Exempel på miljöfarlig verksamhet är avloppsreningsverk, deponier, motorsportsbanor, skjutbanor, bensinstationer, tillverkningsindustrier med flera. Genom företagens egenkontroll och myndigheternas tillsyn övervakas verksamheternas påverkan på miljön. 

Förorenade områden är mark- och vattenområden (inklusive grundvatten) samt byggnader och anläggningar som är så förorenade att de kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa och/eller miljö. Identifiering har gjorts av områden där verksamhet bedrivits eller bedrivs som kan ge upphov till markföroreningar. På  Länsstyrelsens nationella databas  finns en karta med information om förorenade områden i kommunen (EBH-stödet). Dessa områden inventeras och risklassas innan det bestäms om åtgärd ska vidtas. I de fall ny markanvändning kan föranleda sanering sker processen enligt miljöbalken. Både Länsstyrelsen och kommunen kan vara tillsynsmyndighet över områdena. Ofta är frågorna komplicerade och det kan ta lång tid att undersöka risker och ta ställning kring insatser och skyddsbehov.

Av de förorenade områden i kommunen som Länsstyrelsen har tillsyn över finns Rävlidmyrgruvan, Kristinebergsgruvan, Svartlidengruvan och Hornträskgruvan med som de mest prioriterade områdena i länet.

Vid framtagande av nya detaljplaner sker genom plangruppen en dialog med kommunens olika verksamheter. Kommunens myndighetsenhet har som roll att bland annat uppmärksamma vilka förorenade områden som kan finnas samt bistå med stöd kring bedömningar av vilka undersökningar som behövs och risker i området. I samband med bygglovsansökningar görs en avstämning mot kartskikt som visar förorenade områden. Om det behövs ska undersökningar eller avhjälpandeåtgärder genomföras innan bygglovet beviljas.

Eftersom vatten är en av våra viktigaste resurser är det av stor vikt att undvika att områden värdefulla för dricksvatten förorenas.

  • Vid bebyggelse inom ett område som kan vara förorenat ska markens status alltid utredas och vid behov åtgärdas så att risken för miljö- och hälsopåverkan minskas. 
  • Miljöfarlig verksamhet ska inte placeras så att den genom sin verksamhet eller vid olycka kan skada värdefulla miljöer, såsom riksintressen eller andra miljöer värdefulla för kulturmiljön eller den biologiska mångfalden.

Uppdaterad den 11 maj 2023