Till huvudinnehåll

Radon

Statens Geotekniska Institut (SGI) har utfört en kommunomfattande markradonöversikt.

Radon är en radioaktiv ädelgas (Rn) som kan orsaka problem om den tränger in i dåligt ventilerade byggnader. Förutom från byggnadsmaterial (ex blå lättbetong) kan radongas avges från radioaktivt mineral i marken. Det är markradonet som under de senaste åren visat sig vara den främsta orsaken till förhöjda radondotterhalter i byggnader. Inom större delen av Lycksele kommun är berggrundens och jordlagrets radonaktivitet och markens genomsläpplighet normal till låg. Områden som utgör hög risk för markradon är områden med isälvsgrus och särskilt blockrik morän. Omkring 10 procent av kommunens bebyggelse bedöms ligga inom högriskmark.

I delar av kommunen föreligger risk för förhöjd radonavgång från marken. Då värdena kan variera kraftigt inom utpekade områden, bör fastighetsägarna inom områdena göra mätningar, främst i permanentbostäder, för att klarlägga om förhöjda värden föreligger. Även utanför högriskområden kan det behöva mätas radonhalter vid bostäder för att säkerställa att radonhalterna hanteras om dessa överskrider gränsvärdena. Innan bygglov för ny- eller ombyggnad lämnas bedömer myndighetsnämnden om det krävs särskilda byggnadstekniska åtgärder för bebyggelse i dessa områden.  

 

  • Vid bebyggelse inom ett område som kan vara förorenat ska markens status alltid utredas och vid behov åtgärdas så att risken för miljö- och hälsopåverkan minskas. 

Uppdaterad den 31 mars 2023