Till huvudinnehåll

Klimat

Barn som håller i växt

Klimatet förändras och det ställer krav på oss att både minimera klimatpåverkan och att anpassa oss efter nya förutsättningar.

Utsläppen av växthusgaser i Lycksele är höga och enligt trenden bedöms dessa fortsätta stiga. Den mängd utsläpp som sker inom kommunens gränser i dagsläget visar på att vår budget är slut inom fem år. Om vi överstiger den riskerar vi att bidra till en temperaturökning om minst tre till fyra grader.

Inom Lycksele är framför allt transporter samt konsumtion de områden som bidrar mest till våra växthusgasutsläpp. För att sträva efter att uppnå minskade utsläpp från transporter ska kommunen skapa goda förutsättningar för muskeldriven trafik och möjliggöra klimatsmarta lösningar där detta inte är möjligt.

Kommunen ska också ta fram en laddinfrastrukturplan samt byta ut kommunens egen fordonsflotta till fordon och maskiner som drivs fossilfritt. Dessutom utreds möjligheterna för lokaltrafik inom Lycksele tätort och att bevara funktionen med ringbil utanför tätorten för att möjliggöra för kollektivt resande.

För att säkerställa att trenden bryts och att vi håller oss inom vår budget ska kommunen ta fram en klimatbudget som visar på hur vår minskning av växthusgasutsläpp måste ske samt i vilken takt.

 

Vilka klimatförändrindringar kan vi förvänta oss?

Klimatförändringarna handlar för kommunens del framför allt om att det blir varmare och blötare. Vintern påverkas mest med höjda temperaturer och mer nederbörd. Vegetationsperioden kommer att bli längre.

Medeltillrinningen i älvarna förväntas öka över året och per säsong, med undantag från sommaren då den kan minskas procentuellt. För tilltinningens årsdynamik kommer mönstret vara detsamma, med tidigare vårflödestoppar och högre vinter- och höstflöden.

Fler flödestoppar kan öka den kontinuerliga erosionen och successivt leda till skador på älvsslänter. Kraftiga regn speciellt under höst- och vinterhalvåret då marken ofta är vattenmättad kan också komma att orsaka översvämningar av VA-system och bebyggelse, och skapa problem med erosion, ras och skred.

 

Vad kan vi göra?

Genom att belysa eventuella effekter av ett förändrat klimat finns större chans att i ett tidigt skede kunna förebygga tänkbara problem som kan uppstå. 

För att kunna hantera framtida utmaningar kommer kommunen ta fram en klimatanpassningsplan som beskriver tillvägagångssätt för att minska konsekvenser och sårbarheter kopplade till ett förändrat klimat. I en handlingsplan specificeras även lämpliga anpassningsåtgärder för att hantera utmaningarna. Exempel på utmaning är säkrande av dricksvatten samt dricksvattnets kvalitet vid perioder av torka eller höga vattenflöden.

  • En klimatstrategi ska tas fram för Lycksele kommun som ska ligga till grund för kommunens fysiska planering och åtgärder för att minska klimatpåverkan.
  • Kommunen ska ta fram en klimatanpassningsplan för att göra oss förberedda på de förändringar som kommer drabba kommunen i och med ett förändrat klimat
  • Kommunen ska ta fram en klimatbudget och sätta upp mål för att uppnå parisavtalets mål om 1,5 grader.
  • Kommunen ska ta fram en plan för att uppfylla behovet av laddningsstationer för den ökade flottan av elbilar.
  • Kommunen ska verka för att invånarna ska ha möjlighet till alternativ till bilen för vardagliga resor genom att säkerställa tillgången till säkra gång- och cykelbanor och genom att boenden och service placeras inom rimliga avstånd från varandra.

Uppdaterad den 11 maj 2023