Till huvudinnehåll

Fokusområden

Översiktsplanen bygger på fyra fokusområden; attraktiv livsmiljö, hållbar näringslivsutveckling, natur- och kulturmiljö som tillgång samt hållbara kommunikationer.

 

Attraktiv livsmiljö

Fokusområdet för attraktiv livsmiljö innebär att Lycksele ska dra nytta av sina unika miljöer som innebär närhet till naturen och lugnet men också till upplevelser och kommers. Lycksele ska kännas personlig och vänlig men så stor att det som behövs finns. Det ska vara gott att leva oavsett var i kommunen du bor. Det ska finnas bostäder för alla och ett utbud av boendeformer som matchar behovet.

Den fysiska planeringen i kommunen ska utgå från befintliga bebyggelsestrukturer för att bättre nyttja och stärka den service och infrastruktur som redan finns. Vid ny bebyggelse, vare sig det sker genom förtätning eller genom nyproduktion ska det ske på ett sådant sätt att rekreation och andra ekosystemtjänster tas till vara. Det ska finnas planberedskap för boenden i attraktiva lägen och det ska finnas en mångfald i kommunens utbud oavsett om man vill bo i tätort eller på landsbygd. Översiktsplanen ska förespråka funktionsblandad bebyggelse där bostäder, arbetsplatser och service är integrerade vilket skapar levande kvarter under större delen av dygnet och bidrar till en ökad trygghet och säkerhet.

Hållbara kommunikationer

I Lycksele ska det vara lätt att nå och att nås. Såväl biltrafik, kollektivtrafik, elektrifierad tvärbana och flyget är viktiga för att kommunen ska vara socialt och ekonomiskt hållbar i framtiden. En väl utbyggd infrastruktur är betydelsefull för att knyta ihop Lycksele kommun med regionen och omvärlden men också för att länka samman stad och land. 

Översiktsplanen ska bidra till förverkligande av kommunens trafikstrategi. Den fysiska planeringen ska säkerställa att det hållbara resandet är enkelt och tryggt. Detta innebär till exempel att ny bebyggelse lokaliseras intill kommunikationsstråk som kan öka underlaget för kollektivtrafiken samt att viktiga målpunkter är tillgängliga för gående och cyklister. Hänsyn ska gå före framkomlighet ju fler människor som befinner sig i berörd miljö. Det innebär att gående och cyklister ska prioriteras framför biltrafik där det finns intressekonflikter. Gång och cykel ska få en hög prioritet i planering av infrastrukturen. Kommunen ska genom sin fysiska planering fortsatt agera för att möjliggöra god digital kommunikation för alla invånare och besökare. 

Natur- och kulturmiljö som tillgång

Med natur- och kulturmiljö som tillgång menas att vi ska se dessa miljöer som en fantastisk resurs. Inte bara för den biologiska mångfalden utan även för de ekosystemtjänster som den ger oss människor. Naturmiljöer ger oss frisk luft, rent vatten och platser för rekreation och upplevelser. Kulturmiljöerna minner om landskapets förändring, vår egen historia och berikar livsmiljön. Dessutom ger naturen oss våra energikällor i form av skog, vind och vatten, naturresurser som mineraler och täkter samt betesmarker viktiga för rennäringen. Det samiska kulturlandskapet är en tillgång och viktigt för både kommunens profil som samiskt förvaltningsområde samt för Sápmi som helhet. 

Hållbar näringslivsutveckling

En hållbar näringslivsutveckling innebär att Lycksele kommun ska vara en möjliggörare som tar vara på krafter, som människor med vilja att vara med och utveckla och forma kommunen. Arbete och sysselsättning är grunden för ett fungerande samhälle. Det ska skapas goda förutsättningar för näringslivet och kommunens utveckling. Det ska finnas god planberedskap för nya och befintliga verksamheter och kunna erbjuda bra förutsättningar för dessa genom teknisk infrastruktur, goda kommunikationsmöjligheter samt attraktiva livsmiljöer. 

Uppdaterad den 3 mars 2023