Till huvudinnehåll

Miljökvalitetsnormer

Miljökvalitetsnormerna finns som mål eller krav i 5 kapitlet miljöbalken. I dagsläget finns normer för vattenkvalitet, buller och utomhusluft.

Miljökvalitetsnormerna är bindande miljötillstånd som ska följas upp efter en viss tidpunkt. Miljökvalitetsnormerna ska följas när kommunen planerar och planlägger, bedriver tillsyn och ger tillstånd till att bedriva verksamheter. Nedan beskrivs hur miljökvalitetsnormerna för luft och vatten uppfylls inom kommunen. Eftersom Lycksele inte har ett invånarantal som överstiger 100 000 behöver inget åtgärdsprogram eller kartläggning genomföras för buller. 

 

Luft

Miljökvalitetsnormerna för luft anger både gräns- och målvärde för luftkvaliteten. För utomhusluft omfattas parametrarna kvävedioxid/kväveoxider, partiklar (PM10/PM2,5), marknära ozon, bensen, kolmonoxid, arsenik, kadmium, nickel och bens(a)pyren. De normer som vanligtvis är svåra att följa är partiklarna PM10 och kvävedioxid. En bidragande orsak till luftföroreningar är trafik, vedeldning och utsläpp från industrier. Utifrån kartläggning som kommunen gjort bedöms miljökvalitetsnormerna inte överskridas. Översiktsplanens konsekvenser rörande luftkvalitet kopplat mot miljökvalitetsnormerna redovisas under Konsekvenser på luftkvalitet. 

 

Vatten

En miljökvalitetsnorm för vatten beskriver den kvalitet en så kallad vattenförekomst ska ha nått vid en viss tidpunkt. Huvudregeln är att alla vattenförekomster ska uppnå det som inom vattenförvaltning kallas god status. Inga åtgärder får tillåtas som leder till försämrad kvalitet eller som försvårar åtgärder för att förbättra kvalitén på vattenförekomster.

Lycksele kommun ingår i Bottenvikens vattendistrikt och tillhör Umeälven och Öreälvens huvudvattenavrinningsområden. Grundvattenförekomsterna i kommunen uppvisar god kemisk status. Däremot uppnår kommunens vattendrag och sjöar inte god kemisk status med avseende på kvicksilver och PBDE. Problemet härrör från långväga luftburna utsläpp som ackumulerats under en lång tid. Problemet är av en sådan omfattande karaktär att det i dagsläget bedöms saknas tekniska förutsättningar att åtgärda dem. Sjön Hornträsket och Vormbäcken i Kristineberg uppnår ej god kemisk status till följd av höga zink och kopparhalter vilket bland annat härrör från lakvatten till följd av gruvdrift i området. Den ekologiska statusen klassas som otillfredsställande respektive dålig. De flesta av kommunens sjöar och vattendrag har i övrigt god eller måttlig ekologisk status. Paubäcken utmärker sig med den högsta ekologiska statusen. Umeälven räknas som kraftigt modifierat vatten och är påverkat av vattenkraften. 

I Lycksele är inte övergödning av sjöar och vattendrag ett stort problem. Uttransport av näringsämnen inom kommunen påverkar dock tillförseln till Bottenviken. Lokala problem med gödningseffekter kan förekomma vid exempelvis bristfälligt fungerande mindre avloppsanläggningar.

Översiktsplanens konsekvenser på vattenkvalitet redovisas under Konsekvenser på vattenmiljö.  

Uppdaterad den 3 mars 2023