Till huvudinnehåll

Naturmiljö

Här beskrivs planförslagets påverkan på naturmiljön.

Bedömningarna utgår från:

  • Påverkan på grönområden
  • Påverkan på naturmiljöer till följd av gruvor och vindkraft
  • Påverkan på naturreservat, riksintressen och andra skyddade områden

 

Nuläge

Lycksele kommun utgörs av ett vidsträckt barrskogslandskap. Skogarna varierar allt från Stöttingfjällets granskogar med de stora myrområdena till de mer talldominerande sandhedarna efter älvarna och vattendragen. Flera områden är värdefulla både för den biologiska mångfalden och friluftslivet. Dock bedrivs idag ett effektivt och mekaniserat skogsbruk på merparten av all skog. Genom områdesskydd har en del naturskogar kunnat skyddas men fortsatt behövs insatser för bevarande och utvecklande av den biologiska mångfalden och goda rekreationsmiljöer. 

Skogsmiljöerna har en viktig funktion inte minst i staden och byarna. Skogen ger en vacker inramning och landskapsbild och bidrar till attraktiva stadsnära grönområden. Skogsmiljöerna närmast älven utgör genomgående viktiga grönstråk och förstärkning samt bevarande av bland annat dessa områden lyfts i planförslaget som viktiga för stadens fortsatta attraktivitet. Hot mot grönområdena utgörs av avverkningar och exploatering. Blir inskränkningarna för stora i naturmiljöerna och allmänt attraktiva platser kommer staden att förlora sin attraktivitet. De senaste åren har bostadsnära skogsmiljöer avverkats eftersom de utgör flyghinder och fler områden kan komma att påverkas. Kvarvarande skogar intill områden som avverkats för flygplatsens hinderytor är känsliga för ytterligare slutavverkningar eller annan exploatering.

Etableringar som gruvor och vindkraft tar stora markområden i anspråk och kan ofta konkurrera om värdefulla skogsmiljöer.

 

Konsekvenser

Planförslaget innebär påverkan på grönområden genom ianspråktagande av ny mark för bostadsområden och industriområden. Förutom det direkta ingreppet och förlust av habitat riskerar barriärer att skapas och spridning av växter och djur försvåras. Genom förtätning av staden finns risk att grönytor försvinner. Eftersom naturmiljön varierar mellan olika områden kommer även de platsspecifika konsekvenserna att variera. De platsspecifika konsekvenserna behöver därför utredas i detalj inför miljötillstånd, detaljplaner och bygglov. För att minimera påverkan blir det av central vikt att planera för bevarande, förstärkning och hänsyn kopplat till de naturvärden som finns på platsen. Det ska göras med utgångspunkt från de ställningstaganden som finns i planförslaget och andra strategiska dokument. De utvecklingsområden som framgår av utvecklingsinriktningen berör inte naturvärdesskyddade områden förutom strandskydd och vattenskyddsområden.

I planförslaget lyfts flera betydelsefulla grönområden i närheten av tätorten. Genom skapande av ett tätortsnära naturreservat på Tannberget skyddas värdefull natur. Planförslaget visar också vikten av att bevara gröna stråk centralt efter älven och lyfter skolskogarna som betydelsefulla att bevara och frånta från exploatering. Detta har genomgående positiv effekt på naturmiljön.

Inom kommunen finns tre riksintresseområden för mineraler. Dessa områden sammanfaller med och finns i så nära anslutning till naturreservat och Natura 2000-områden att det vid gruvdrift bedöms finnas risk att naturområdena påverkas negativt. Detta behöver därför utredas mer i detalj inför tillståndsprövning. Gruvbrytning medför negativa konsekvenser på naturmiljön genom ökade metallhalter i mark och vatten samt utsläpp av miljögifter och ianspråktagande av mark.

Åtta riksintresseområden för vindbruk finns i de västra delarna av kommunen. Dessa sammanfaller med naturreservat och riksintresse för naturvården. Vindkraft tar stora naturområden i anspråk och kan påverka faunan som rovfåglar, fladdermöss och rennäring. Specifika miljökonsekvensbeskrivningar behöver tas fram vid denna typ av större etableringar. Kommunen har i planförslaget inte pekat ut några nya områden lämpliga för vindkraft men har i ställningstaganden kring riksintressena valt att prioritera riksintresse för naturvården framför riksintresse för vindbruk vilket är en positiv effekt för naturmiljön jämfört med nuläget.

Förslag till åtgärder

Av planförslaget framgår att kommunen planerar för ett tätortsnära naturreservat på Tannberget vilket både gynnar den biologiska mångfalden och grönområden i tätorten.

Nya bostadsområden ska utformas på ett sätt så att det gynnar den biologiska mångfalden genom skapande av öppna dagvattenytor, plantering av buskar och träd och genom att lämna mer gröna områden.

Skolskogarna lyfts i planförslaget och prioriteras för friluftsliv, lek och utbildning.

Genom att förtätning/komplettering av bebyggelse inte tillåts inom klass A och B områden i kommunens grönstrukturplan skyddas tätortsnära natur viktig både för rekreation och biologisk mångfald. Den bostadsnära naturen upprätthålls genom ställningstaganden om minsta avstånd om 300 meter från bostadsområden och 50 meter från viktiga samhällsfunktioner som skolor och äldreboenden. Tillgängligheten till naturområden ska tillses genom gröna korridorer. I Översiktsplanen redogörs för några prioriterade grönstråk att utveckla. Det är exempelvis gång- och cykelväg efter älven mellan centrum och Gammplatsen, cykelled efter norra sidan av älven samt området nedanför Hällforsens kraftverk.  

En annan mycket viktig insats är att förvalta kommunens skogsinnehav genom att undvika slutavverkningar och prioritera skogens rekreationsvärde.

Bland riksintressena har kommunen valt att prioritera riksintresse för naturvård framför riksintresse för vindbruk.

Genom revidering av Grönstrukturplanen och Naturvårdsstrategin hålls planerna aktuella och naturvärden i kommunen synliggörs. Det underlättar vid planering, drift och olika tillstånds och ansökningsärenden.

Utförligare beskrivningar av hänsyn till grönstruktur, rekreationsområden, biologisk mångfald och ekosystemtjänster finns under avsnitten Naturmiljö och ekosystemtjänster samt Friluftsliv i Översiktsplanen.

Uppdaterad den 31 mars 2023