Till huvudinnehåll

Säkerhet och risker

Här beskrivs planförslagets konsekvenser kopplat till risker och säkerhet.

essa har avgränsats till:

  • Påverkan från transporter av farligt gods
  • Påverkan på grund av översvämning (flödesutjämning)
  • Risker med ras och skred
  • Påverkan på grund av förorenad mark
  • Påverkan på grund av gruvor

 

Nuläge

Inom kommunen finns ett antal anläggningar som är klassade som farliga anläggningar. En anläggning kan klassas som farlig om miljö- och hälsofarliga ämnen hanteras som kan ge upphov till stor omgivningspåverkan eller om allvarliga olyckor kan uppkomma till följd av verksamhetens art. De farliga anläggningarna är Kristinebergsgruvan, Svartlidengruvan, Lycksele flygplats, helikopterplattan Lycksele lasarett, Rusfors kraftstation samt vissa större bergtäkter. Transport av farligt gods inom kommunen sker på väg eller järnväg och rekommenderas till väg E12, 360, 353 och 365 då det saknas alternativa vägar. Dessa vägar passerar bland annat genom kommunens skyddade dricksvattentäkter men även andra skyddsvärda områden.

I Lycksele finns flera anläggningar eller verksamheter som bedriver miljöfarlig verksamhet. Dessa verksamheter är sådana som kan orsaka utsläpp till mark, vatten eller luft, som hanterar kemikalier eller avfall eller som kan störa omgivningen genom buller. Förorenade områden är mark- och vattenområden (inklusive grundvatten) samt byggnader och anläggningar som är så förorenade att de kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa och/eller miljö. Dessa områden inventeras och riskklassas innan det bestäms om en åtgärd ska vidtas. Bland de områden som Länsstyrelsen har tillsyn över finns Rävlidenmyrgruvan, Kristinebergsgruvan, Svartlidengruvan och Hornträskgruvan. Dessa områden är bland de mest förorenade i länet och finns på länsstyrelsens prioriteringslista över områden som är i behov av efterbehandlingsåtgärder.

Områden med risk för översvämningar kan finnas vid låglänta delar efter Umeälven och Vindelälven. Risk för ras och skred förekommer och kan behöva utredas vid exploatering. Efter älvarna finns risk för erosion med ras och skred som en konsekvens.

 

Konsekvenser

I planen identifieras risker som ras, skred, erosion och olyckor till följd av mänsklig aktivitet. Mineralutvinning, förorenade områden och transporter med farligt gods är områden som uppmärksammas med risker för människors hälsa och/eller risk för olyckor.

Transporter av farligt gods sker på vägar och järnväg. För att minska risken att farligt gods på vägar påverkar boenden i närheten ska bebyggelse placeras med ett skyddsavstånd till vägarna. Inom de områden som föreslås för bostadsutveckling bedöms föreslagna skyddsavstånd som möjliga att hålla. Dock gäller detta inte för redan bebyggda områden där risken således kvarstår.

Risker för översvämningar, ras, skred och erosion med skador på egendom som följd finns framförallt efter älvarna. Skyfall inom framförallt tätorten med områden med hårdgjorda ytor kan också skapa problem med översvämningar. I planen planeras för en hållbar kommun där stort fokus ligger på att bevara alternativt tillskapa grönområden, främst inom tätbebyggda områden. Med dessa åtgärder finns goda möjligheter till naturlig infiltration av nederbörd och dagvattenhanering. Risken för översvämningar vid skyfall bibehålls eller minskar vilket i sin tur minskar risken för ras och skred. Vid planering tas hänsyn till områden med risk för översvämning, skred och erosion. Underlag för detta utgår främst från kartor med 100 årsflöden efter Umeälven och Vindelälven, MSB:s kartläggning av områden med skredrisk, SGU:s kartläggning av stränders eroderbarhet samt Länsstyrelsens skyfallskartering. Den planerade utvecklingen efter Umeälven kommer att behöva ta hänsyn till dessa underlag. Olyckor till följd av ras och skred förebyggs liksom tidigare genom krav på undersökningar i samband med bygglov och anpassning av bebyggelse utifrån vetskap om risker. Kommunen ska utöver detta genomföra ett anta åtgärder för att förebygga risker. Dit hör åtgärder som framtagande av kartläggning av dagvattennätet, handlingsplan för områden med risker för översvämning samt kartläggning av risker i områden med befintlig bebyggelse

De mest förorenade områdena i kommunen ligger vid gruvområden och tillsyn över dessa sker genom Länsstyrelsen. Kommunen har i övrigt områden med lägre risk för förorening och ingen av dessa bedöms i dagsläget vara i behov av skyndsamma undersökningar eller saneringar utan i de flesta fall kan utredningar vänta till detaljplanering eller inför ändrad användning av området. Det kan bli aktuellt med exploatering inom områden som kan vara förorenade exempelvis vid förtätning av staden eller ändrad markanvändning inom tätorten. Undersökningar och sanering sker genom process enligt miljöbalken med krav från tillsynsmyndigheten. Dessa krav aktualiseras i samband med ändrad markanvändning eller vid risk för människors hälsa och miljön. Risk för att bostäder eller annan känslig markanvändning uppförs inom förorenade områden bedöms därför som liten.  

Utveckling av områden för industri och elintensiv verksamhet föreslås ske genom expandering i områden som mer eller mindre redan är påverkat av annan exploatering. Genom skyddsavstånd mellan bebyggelse och industrier förebyggs risken att någon drabbas av utsläpp från miljöfarliga verksamheter. Nya gruvor eller utökad brytning av mineraler kan förväntas inom redan etablerade gruvområden, riksintresse för mineraler i Fäbodliden och ett område vid Vindelgransele. Gruvor kan också etableras på andra ännu ej kända områden. Gruvorna innebär risker genom dammhaverier och risk för föroreningsskador på mark och vatten. Risker kan också uppkomma genom ökad trafik och transporter av farligt gods. Trots riskerna bedömer kommunen att skapande av arbetstillfällen kan vara ett skäl till att gruvor etableras i kommunen sedan konsekvenser utretts gällande sociala, ekonomiska och ekologiska aspekter.  

Förslag till åtgärder

I det nya planförslaget ska bebyggelse inte hänvisas till mark som riskerar att översvämmas eller till områden med väsentlig risk för ras och skred. Inom riskområden ska geotekniska undersökningar genomföras för att säkerställa att det inte finns några väsentliga risker. Vidare ska risken för översvämning samt framkomligheten till ett område vid en översvämning bedömas vid framtagande av nya detaljplaner. Kommunen ska kartlägga dagvattennätet med avseende på risker kopplat till skyfall. För att undvika risker på redan bebyggda områden ska kommunen ta fram en handlingsplan för områden med risker för översvämning för att undvika att bebyggda områden påverkas. Innan ett potentiellt förorenat område exploateras ska det undersökas och om behov finns även saneras. Miljöfarlig verksamhet ska inte placeras så att den genom sin verksamhet eller vid olycka kan skada värdefulla miljöer. 

Uppdaterad den 31 mars 2023