Till huvudinnehåll

Kulturmiljö och landskapsbild

Här beskrivs planförslagets påverkan på kulturmiljö och landskapsbild.

Bedömningarna utgår från:

  • Påverkan på fornlämningar och kulturspår
  • Påverkan på riksintressen för kulturmiljövård
  • Påverkan på landskapsbild 

 

Nuläge

Inom Lycksele kommun finns kulturhistoriskt intressanta byggnader och bebyggelseområden. I planförslaget nämns fyra områden av riksintresse för kulturmiljövård. Därutöver finns också ett stort antal fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar. Gammplatsen är ett område som under flera hundra år varit en mötes- och handelsplats och som idag utgör ett viktigt kulturhistoriskt område med Skogsmuseet, kulturhistoriska byggnader, fornminnen och kulturbotanisk trädgård. Lycksele kommun har som samisk förvaltningskommun ett särskilt ansvar att ge personer i kommunen som talar samiska möjlighet att bevara och utveckla sitt språk.

Konsekvenser

I samband med etablering av nya bostäder finns risk att kulturmiljöer och fornlämningar påverkas negativt. Utvecklingsområdena och Nydala berör flera fornlämningar. Innan etablering sker behöver förutsättningarna utredas och skyddsåtgärder kan behöva vidtas. I samband med restaureringsprojekt i vattendrag riskerar gamla kulturspår att försvinna dock är restaurering av vattendrag av stor vikt och behöver genomföras för att bevara den biologiska mångfalden.

LIS-områden efter Vindelälven och inom Örträskbygden berör riksintressen för kulturmiljövården och bevarande av det öppna jordbrukslandskapet. LIS-områdena har funnits sedan 2011 och innebär inget nytt jämfört med nuläget och ska inte innebära några negativa konsekvenser eftersom nybyggnation ska anpassas till befintlig bystruktur. Vad avser vindkraftverk och gruvor föreslås inte något nytt som riskerar att påverka riksintressen för kulturmiljövården negativt. Risk för negativ påverkan på riksintressen för kulturmiljövården bedöms eventuellt kunna uppkomma genom att gruvområden eller vindkraftverk blir synliga inom dessa områden och att de blir ett modernt inslag i en annars kulturhistorisk miljö. Den risken gäller framför allt de riksintressen som ligger på Stöttingfjället som finns i områden med goda vindförhållanden och utpekade riksintressen för vindbruk. Någon ändrad markanvändning inom riksintressena för kulturmiljövården föreslås inte i planförslaget och sammantaget bedöms därför påverkan på riksintresse för kulturmiljövården som positiv.  

En tilltalande landskapsbild innehåller ofta kulturella inslag liksom storslagna vyer med orörd natur. Landskapsbilden riskerar främst att påverkas av höga byggnadsverk som vindkraft och master samt täkter och mineralutvinning som utgör kala fläckar i skogslandskapet och som syns på långa avstånd. Påverkan av vindkraft bedöms främst ske i sydvästliga delarna av kommunen från Stöttingfjällets utsiktsområden och lidbyar. Konsekvenser på landskapsbilden är svåra att värdera och kan variera beroende på betraktaren och platsen. Jämfört med nuläget påverkar planförslaget inte landskapsbilden.

Förslag till åtgärder

En kulturmiljöstrategi håller på att tas fram och beräknas vara klar juni 2022. Av planförslaget framgår att Kulturmiljöstrategin ska vara vägledande som underlag vid bedömningen av kulturhistoriskt värdefulla byggnader och bebyggelsemiljöer samt fornlämningar och hur kulturlandskap ska värderas och beaktas i tillståndsprövningar och exploateringsärenden.

Särskilt utpekade kulturmiljöer i kulturmiljöstrategin kommer att följas upp med skyddsbestämmelser i framtida detaljplaner.

Av planförslaget framgår att vindkraftverk inte ska få placeras så att de sänker det kulturella värdet inom riksintressen för kulturmiljövård.

Utförligare beskrivningar om kulturmiljöer finns framför allt under avsnitten Riksintressen samt Kulturmiljö i Översiktsplanen.

Uppdaterad den 7 mars 2023